Nechci žít celý život zavřená v kleci ...

Dietní den

19. května 2011 v 21:33 | Anabelle |  Zdravá Výživa

Dietní snídaně

Snídaně je základ správného dne a u hubnutí to platí obzvlášť. Snídat by se mělo, i když zrovna nemáte hlad, protože správná snídaně dodá tělo dostatek živin a energie. Tělo tak nemusí je na nouzový režim a šetřit energií.
Pokud si myslíte, že vynecháním snídaně, budete hubnout, tak jste na omylu. Zbrzdí se vám metabolismus a tělo bude strádat.
Snídaně by měla tvořit 20 - 25% denního příjmu energie a u dietní snídaně to platí také. Snídaně by vás měla dostatečně zasytit do dalšího jídla.



Tipy na dietní snídani

  • celozrnný chléb se šunkou a zeleninou
  • celozrnný chléb se sýrem a zeleninou
  • celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou
  • celozrnné pečivo s jogurtem
  • sypané müsli
  • ovesné vločky s jogurtem a ovocem
  • ovesné vločky s mlékem a semínky
  • ovesná kaše s ovocem
  • pohanková kaše
  • jáhlová kaše se sušeným ovocem a oříšky
  • celozrnné cereálie
K dietní snídani je nezbytný dostatečný pitný režim, nejméně dvě až tři sklenice či šálky. Vhodným pitím je voda nebo čaj. Černý čaj a káva nepatří do denního příjmu potravin, protože odvodňují. Navíc ke každému šálku kávy či černého čaje je vhodné vypít sklenici vody.
Na dietní snídani nejsou vhodné:
  • zapečené müsli - obsahuje hodně cukru a tuků
  • cornflakes - mají vysoký glykemický index a obsahují hodně cukru
  • bílé pečivo - není obecně zdravé a má vysoký glykemický index
  • sladké pečivo - obsahuje hodně cukrů a tuků
  • míchaná vajíčka - obsahují hodně tuků kvůli slanině a žloutkům
  • sušenky - obsahují hodně tuků, cukrů a mají vysoký glykemický index

Dietní oběd

Oběd by měl tvořit cca 25 % denního příjmu.
Pokud si chcete udělat dietní oběd, přinášíme vám několik rad, co byste měli jíst a čemu se naopak vyhnout. V žádném případě nemusíte mít na dietní oběd potraviny, které vám nechutnají, ale jsou jen dietní. Na oběd si můžete udělat prakticky cokoliv až na výjimky. Mezi nevhodné potraviny patří knedlíky (houskové, kynuté, bramborové), sladká jídla, tučné potraviny... Z ostatních potravin si můžete vytvořit dietní oběd, ale pamatujte si, že porce musí být přiměřeně malé.
Přiměřené porce jsou cca: brambory 150 g (500 kJ), rýže 40 g (610 kJ), těstoviny 40 g (610 kJ). Váha je uvedená v syrovém stavu.

Příklad dietního obědu

  • Kuřecí nudličky na kari, rýže, obloha
  • Kuřecí plátek s broskví, brambory, obloha
  • Filé na másle, brambory, obloha
  • Přírodní vepřový řízek, česnekové brambory, obloha
  • Květákové placičky, brambory, obloha
  • Grilovaný lilek, pečené brambory, obloha
  • Těstoviny s dietní sýrovou omáčkou
  • Hovězí steak s meruňkovou omáčkou, rýže

Hovězí steak s meruňkovou omáčkou

Ingredience:
500 g roštěné
2 lžíce oleje
cibule
sojová omáčka
kari, sůl
6 meruněk
2 stroužky česneku, hovězí vývar

Postup:
Maso nakrájíme na 4 plátky a zprudka osmažíme na rozpáleném oleji. Vyjmeme plátky a přihodíme nakrájenou cibuli, k ní přidáme kari koření, dvě lžíce sójovky, prolisovaný česnek, na kostičky nakrájené meruňky a půl litru vývaru.
Po chvíli přidáme plátky masa, které dusíme až bude maso měkké. Nakonec dosolíme.
Hovězí steak s meruňkovou omáčkou podáváme s rýží či brambory. Tento dietní oběd je pro čtyři osoby.

Dietní večeře

tvoří 20 % denního příjmu
Často je velmi záludnou otázkou, co byste měli jíst na večeři, tak aby byla dietní. Hodně lidí přijde večer z práce a sní toho více než za celý den, protože buď celý den nic nejedli nebo nevědí, co si vzít. Dietní večeře by měla být lehká a malá, abyste se nepřejedli.
Večeřet byste měli 2 - 3 hodiny před spaním. Rozhodně by vaše poslední jídlo nemělo být v 17 hodin, jak si hodně lidí myslí, kteří drží dietu. Pokud někdo jí v těch bájných 17:00, pak jde spát až ve 22:00 nebo ve 24:00, tak tělo hladoví a další stravu si bude automaticky ukládat do tuků. Proto si dejte dietní večeři pár hodin před spaním. Porci si zvolte tak velkou, aby se vám dobře spalo, ale zároveň jste se najedli.
Jako dietní večeře může být zeleninový salát, tvarůžky, sýr nebo šunka s malým plátkem celozrnného chleba, polévka, tuňák nebo plátek masa, ryby s velmi malou přílohou a velkou oblohou. Důležité je nekonzumovat velké množství pečiva a těstovin. Vždy si dejte max. 50 g pečiva nebo 40 g těstovin.

Tuňákový salát

Tuňákový salát je ideální pro dietní večeři. Recept je velmi rychlý a dobrý.
Ingredience: (pro jednu porci)
80 g tuňáka ve vlastní šťávě (kousky), 2 rajčata, malá cibule, kávová lžička oleje, paprika, pepř, sůl, sójová omáčka, 30 g celozrnných těstovin

Postup:
Uvaříme těstoviny v osolené vodě nejlépe na zkus. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, nakrájenou papriku, k tomu pak přidáme tuňáka, ze kterého jsme vylili vodu a chvíli restujeme. Pak přidáme spařená, oloupaná a kousky nakrájená rajčata. Po chvíli přidáme kukuřici a dochutíme sójovou omáčkou a kořením. Promícháme s těstovinami a můžeme tuňákový salát podávat.
Energetická hodnota: 1 059 kJ
bílkoviny 22,85 g, sacharidy 27,93 g, tuky 6,40 g


Dopolední svačina

Dopolední svačina by měla být lehká, ale zároveň by měla obsahovat výživné látky.
Tipy na svačinu:
Jogurt s lžíci vloček, ovoce, mléčné výrobky, malý kousek cel. pečiva s pomazánkou
Svačina by měla tvořit cca 15 % denního příjmu

Odpolední svačina

Na odpolední svačinu si dejte něco lehkého. Třeba salát, jogurt nebo půl chlebu s pomazánkou, šunkou...
Svačina by měla zaujímat tak 10 % denního příjmu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama